joi, 22 mai 2014

Aer regal ireal


Un ireal aer regal trece peste câmpia în care stă întru veşnicie poezia; aval vaer sumar petrece călătoria care tresare şi adastă pentru amară iubire armonia.
Aer nobil, curaj maiestos, suveranitate de catifea, foc moale şi aurie dragoste se‑adună‑n tabloul mineral.
Regeşte trec cohorte de speranţe, întotdeauna văzute, nicicând împlinite.
Rubin planificat este cristalul, determinare sfântă rugăciunea din miez de noapte, în schitul apei ce stă să piară în substanţă.
Provine cuvântul din ordine, o armură de briză este pierderea străbaterii în verbele topite, picurând naşteri de ceară din stânca albă.
Înfrunziri devin procesele, disperări prefac contururile de aripi în tronul ce‑aşteaptă muzici cu substanţă de timp.
Îngerii ostatici provin din arta poeziei, din înţeleapta otravă a zilei de ieri.
 Ultima lege este pentru mâine.
 Primul reazem este pentru ziua de ieri, căzută în algebre duble, în largi înfrigurări de ritmice trupuri topite în iubiri străine.
Nederscifrate cântece sunt gesturi, imprecise umbre se smulg din rătăciri.
Această confuzie largă se află într‑un atom negru, într‑o sprânceană de zori de ziuă ştiută.
Eterne intersecţii, respinse tristeţi şi copaci străini se vor împreuna pe‑orbite lungi, pe recunoaşteri moi, în lustruite margini de câmpii.
Plâng lucrurile deoarece nu se întorc întoarcerile.
Tragice îmbrăţişări au fost pentru mâine, întinderile umilite în sfere de gong se strâng nemilos de multe pierderi, neândoielnic de risipite înfăţişări.
Egale atingeri se prea‑produc între corăbii, amestecuri de precizii, alizee de destrăinări, aureole de sferturi de lună.
Străine litere compun apropiate cuvinte de străvezii îndreptări.
Trec desăvârşirile mele în moi metale, în liniştea nevorbită a soarelui nomad.
Vorbesc arborii, seminţele plesnesc de vise dulci, zăpezile se înfăşoară topite în spume albastre, dâmburi duşmane se înmoaie în gingaşe veşnicii.
Ne cuibărim în nouri, schimbările se prefac în pământ incolor, roadele ţin în inimi clepsidre, murind prin tinere veştejiri.
Topire de aer, bătaie de lună, cântec cu necuvinte vizibile de soare, stele de poezie nesfârşită, acestea toate se află în irealul aer regal.



(Din volumul Măsurarea imaginii, 201..)
   Copyright ©  Ioan V.  Gâf-Deac

Învingerea denaturării


Ar trebui să revăd timpul de când există omenirea, poemul născut întâi lângă convingerea răspândirii, avansul de pretutindeni al împotrivirii, tâmplele ambulante ale  planetelor desfrunzite.
Un vechi balsam stă tainic în singurătate.
Nu este incendiu în rădăcini şi nu-s aprinse înprejurimile castelelor secrete.
Pot poza vieţii în poezie să o torn, poate pierderea umilinţei în puterea nevăzută să întoarcă o mare credinţă în frigul cel cald, cel liniştit.
Patima doarme, obişnuinţa trecerii este cuminte când întregul popor de cuvinte se duce tot într-acolo, în culori reintrate, în răscumpărări de aer, în înşine închişi spre a deveni fior compus al florii universale.
Loc pentru îngeri este în cerul mult larg de prea puţinul contur.
Sărace viziuni se trec prin biete lucruri, sfârşind naturale distanţe, deschizând pierderile într-un ring al respingerilor dintre semeni.
Metaforele sunt aproape,
resortul aripii devine viu,
descoperirea simplă este a sturzilor
în cuiburi de aur,
noroc aduce fierberii orizontul pustiu,
pentru deşertul desenat în umbre.
Doresc salvări de împietriri statuile, destinele nu au adrese, tragice amănunte se cuibăresc în liniile scrisului spre a acoperi vânătoarea de lumină.
Supremă renaştere, - poezia înştiinţează străvechile oboseli, înţelesurile senzaţiilor de scrum.
Nălucă cu glezne de iarbă se arată în nezicere, regină a regăsirii, pază a înfiripării, credinţă în jertfă, sabie de nisip primenit în apă de ocean viu şi paznic de templu pierdut în pleoape de zefir.
Este firavă prezumţia în legile mici ale polenului,  inexplicabil verb, neasemuită nestemată, în paralaxa stelei circulând finit, nelimitat topită iubirea.
Îndepărtatul vid este apropiatul infinit al magnoliei ce tocmai prin mângâieri nemăsurabil inel aduce în legătura dintre făpturi.
Creşte un unghi, poezia se duce spre univers, se dezvoltă o axiomă subminată.
Prin semn este întâmplarea, secundă încredinţare, credinţă şi terţă naştere sunetul din argint obosit.
Întotdeauna iarba de ieri era multiplu de struţ, ori păun plutind peste delte de aramă.
Metale rotunjite aduc nelegături între frunzele ce mor pe câte o stea de cădere, pe câte o culme de uimire.
Se deplasează  recunoaşterea inseparabilă în ritmul ce se vede în uneltele poetului, în deplângerea imaginii sfărmate de predicţie.
Învinsă este denaturarea de marea ştiinţă a pierderii în poezie.          
                                                             


(Din volumul Măsurarea imaginii, 201..)
   Copyright ©  Ioan V.  Gâf-Deac

duminică, 18 mai 2014

Nevoia de noi drumuri şi orizonturi


Ciclicitatea evenimentelor în istoria recentă determină percepţii mai vizibile, conturate şi pregnante asupra contextului în care se derulează viaţa.
Se întâlnesc noi presiuni asupra modului în care timpul şi spaţiul se recombină în amprente ce afectează mulţumirea, auto-mulţumirea, aspiraţiile ori năzuinţele referitoare la atingerea de noi orizonturi.
În numele binelui global, a binelui colectivităţii ori a unei stări sociale atinse, mulţumitoare, respectiv considerată obişnuit favorabilă, se acceptă convenţionalismul austerităţii formale generale spre eficientizarea funcţionării omului în societate. Acest fenomen se întâlneşte îndeosebi în vestul dezvoltat, motivat întru salvarea conservatoare a avansului societal dorit, auto-mulţumitor.
Formal, este cedat comportamentul transformativ, adică este instaurată autarhia.
Un anume egoism din egocentrismul comportamental al capitalismului atotputernic, chiar dacă în fapt competiţia este ridicată la nivel de imperativ natural, pare a fi supus erodării, traversat de o nouă permisivitate conceptuală, în numele liniştii sociale restructurate, ajustate întru favorabilitate acceptată.
Totuşi, oamenii vestului dezvoltat încet, încet cedează închistarea, se deschid în noi areale, cu gândul la ciclicitatea confirmată de istoria percepută. Ei consideră că revenirea la închiderea buclei conveţuirii favorabile generale ar aduce un plus societal general, ce trebuie să se regăsească neapărat în plusul social individual.
Societăţile dezvoltate sunt întotdeauna mândre, ori au mândrie în privinţa civilizaţiei lor. Un anumit nivel de „bine” atins în societatea vestică dezvoltată induce în rândul oamenilor săi încredere şi optimism.
Orice confirmare evolutivă pragmatică îmbogăţeşte confirmarea axiologică generală, aferentă avansului social de ansamblu, asumat drept favorabil.
De exemplu, existenţa de blocuri geopolitice  a oferit întotdeauna vestului dezvoltat oportunitatea comparaţiilor şi motivaţia elaborărilor strategice pentru aliniamente comportamentale care, până la urmă, au determinat realizări excepţionale în domeniile economic, ştiinţific, militar, politic, cultural şi în sfera relaţiilor şi stărilor sociale.
Richard Kock şi Cris Smith (2006) arată că în spaţiul occidental „acum este stopată încrederea în ideile care au animat generaţii după generaţii preocuparea pentru îmbunătăţirea lumii”.
În ultimul deceniu al secolului trecut vesticii erau optimişti şi încrezători, mândri de nivelul atins de civilizaţia lor.
De altfel, pragmatismul şi atractivitatea lumii vestice dezvoltate au fost sute de ani susţinute de idei devenite fundamentale şi eficiente în operaţionalizarea productiv-economică, politică şi socială, considerată mulţumitoare pentru oameni.
Acum însă, se pot sesiza afectări ale ideilor călăuzitoare, în situaţia în care rolul lor tradiţionalizat tinde să devină generic, fără forţă suficientă de atracţie ori fără potenţial catalitic de sedimentare a faptelor şi acţiunilor performante, intrate până la urmă în obişnuinţă.
Câteva aserţiuni în această privinţă contribuie la exprimarea noilor stări şi tendinţe evolutive în  arealul supus discuţiei.
Este vizibilă însă criza organizării şi conducerii întru „binele general“.

● Despre creşterea economică. Dacă mai bine de un mileniu arealul societal vestic a înregistrat progres economic integrat de netăgăduit, în ultimii 200 de ani intensitatea productiv-economică a atins parametrii extensivi şi calitativi de neimaginat, ceea ce, în contextul creşterii consumului determină efecte asupra mediului înconjurător.
Se asistă la o tulburare generală conceptuală şi fizică a mediului pe termen scurt, cu toate că pe termen mediu şi lung alinierea la convenţionalitatea pozitivă, obiectivă este favorabilă.
După căderea Cortinei de Fier pieţele de consum s-au lărgit. Cu această ocazie se remarcă intensităţi adiţionale în fluxurile productiv-economice vestice. Occidentalii încep să se obişnuiască cu provocările noii economii deschise, acceptând afectarea siguranţei liniarităţii progresului lor economic tradiţional.
Organizarea şi conducerea sunt, în consecinţă, afectate.
Totuşi, planeta nu poate suporta în continuare tendinţele de deranjare a mediului atât timp cât foametea, lupta pentru subzistenţă, bolile ş.a. determină situaţii de tip „reacţii” productiv-economice mai intense, care în ultimele două-trei decade au multiplicat de zeci de ori efectele degradante asupra mediului.
De dragul binelui global, vesticii par să nu fie dispuşi la un angajament nou, tulburător şi condiţional de transformare cu elemente de restrictivitate şi austeritate în planul vieţii colectivităţilor lor sau în plan individual.
Capitalul şi ierarhiile încep să nu mai reprezinte fundamentul obiectiv al structurării comportamentului şi nivelului de trai.
Acum cunoaşterea, imaginaţia liberă dată de desfiinţarea zidurilor între blocurile geostrategice, precum şi inteligenţa comportamentală pragmatică, în fapt, contribuie în rândul tuturor „la personalizarea economiilor”.
Vesticii sunt acum dispuşi să-şi re-personalizeze economiile.
Însă, resursele finite la care au acces tot mai restrâns entităţile dezideologizate, prin suficienţa lor perturbă consumul vestic „liniştit” şi exponenţial crescător de veacuri.
Statisticile esenţializate arată că în secolul XX economia SUA a crescut de peste 20 de ori, însă consumul unitar material fizic de resurse, în termeni agregaţi, a rămas acelaşi. Ca atare, se produc şi se consumă „alte produse”, precum cunoştinţe, know-how, software ş.a.
De aceea, economiile vestice nu mai pot evolua în liniştea strategică obişnuită de dinainte de anul 1990. Acum orizonturile mai largi pot fi caracterizate de ne-cuprindere convenţională sau insuficienţă operaţională.
Vesticii, în jurul anilor 1990, aveau însă nevoie intrisecă de orizonturile mai largi. Astăzi însă, ideea „liniştii” acţionale este deja erodată.

●  Aprecieri privind ştiinţa. Tentativele  de înţelegere a ceea ce se petrece în proximităţile articulate ale geopoliticii şi raportarea nedescifrării sensurilor complexe de avans către „noua economie” sunt însoţite de „pierderea încrederii în ştiinţă”.
Superstiţiile, imposibilitatea scrutării universului, incertitudinea, întâmplările nu se dovedesc a fi separate de ceea ce înseamnă cerinţa de „investigare eficientă întru adevăr”.
Între raţionalitate şi ştiinţă se disting intervale în creştere de depărtare, manifestarea necunoaşterii în condiţiile în care „cele mai bune forme de civilizaţie” nu sunt regăsite sau asumate în ierarhii convenţional acceptate sau generalizate.
Vesticii îşi asumă preemţiunea asupra ştiinţei, cu o condiţionalitate de tip supremativ şi posesie a cunoaşterii venită însă din vremurile cele mai îndepărtate.
Astăzi, un anume utilitarism subordonat satisfacerii cerinţelor de vieţuire generală - sub dominaţia tehnologiilor, înlocuieşte capacitatea de străpungere inovativă în domenii radicale ale vieţii societale precum medicina, mediul înconjurător, genetica ş.a.

Aprecieri privind creştinismul. Acesta reprezintă valoarea seculară a vestului dezvoltat. În prezent însă, creştinismul este puternic divizat.  Datorită evoluţiei necontrolate a omenirii, demnitatea individuală umană şi responsabilitatea organizată şi condusă a conştiinţei sunt puternic afectate.

Aprecieri privind liberalismul. O astfel de tendinţă modică se află într-un vizibil declin. Neo-conservatorismul managerial influenţează palierele importante ale vieţii societale.
Dacă sute de ani liberalismul a contribuit la relativizarea relaţiilor umane şi economice, în sensul promovării manageriale a deschiderilor, în prezent responsabilitatea individuală este re-înregimentată în „ultra-liberalismul” similar cu centralismul personalizat.

● Despre individualism. Întotdeauna societatea vestică s-a bazat pe potenţialul uman individual. Acestuia i s-a asociat un management specific.
Acum individualismul a avansat spre standarde mai rafinate, mult mai înalte, în care comportamentul personal este afectat de aspiraţia generală de acaparare a puterii.
Liderii din colectivităţile specifice top-management-urilor importante ale lumii ies din sfera responsabilizării lor individuale.

Aprecieri privind optimismul. Individul şi civilizaţia, ca un tot, îşi bazează succesele pe optimism.
Natura umană comportamentală a fost afectată la capitolul „optimism” de deciziile unor şefi de state, care au indus prin managementul lor ofensiv viziuni catastrofice în structurile societale, marcate acum de pesimism contextual.

Iată doar câteva elemente de natură contextuală şi acţională, care în lumea vestică sunt sesizate ca fiind afectate, unele deja erodate sub incidenţa unui management nereformat.
Indiferenţa, neadevărurile cinice, agresiunea, neo-conservatorismul şi ultra-liberalismul estompează formalizarea şi funcţionarea  acelei „societăţi a indivizilor”, atât de obişnuită şi acceptată de secole în lumea vestică cvasi-permanent considerată dezvoltată.
„Vestul” ca etalon, respectiv „managementul modern”, se află în mişcare, în repliere, în regăsire.
Apreciem că, în fapt, civilizaţia are nevoie de noi drumuri şi noi orizonturi altfel organizate şi conduse, dintr-o altă perspectivă.



Copyright ©  Ioan V.  Gâf-Deac

sâmbătă, 10 mai 2014

Jumătatea duşmănoasă a tăcerii


Munţi de idei zidite de vii la om nebun sunt între chei, când lăsaţi neştiinţei sunt versanţii aurii, din neamul florentin al pietrei acelei scântei.
Pânza ţeapănă este catifea, vis haotic pe molcome viziuni de nea, deşertăciuni înoite, rătăciri în înşelătoare taine, ‑ toate sunt sălăşuiri îndoite într‑o stea.
Nu în plecare doarme păcatul ci în legile ce se nasc din ură, în inimi de oameni din umbre.
Van ritual se află în taine nesălăşuite.
Dragostea zămislitoare poate înlocui împietrirea, alegoria deschisă se‑aşează pe tainicul păcat neîndreptat.
Citirea învăţării alese, istovitoare muncă devine.
Neştiinţa de searbădă întristare, bucurie supremă în himerică alternanţă apare.
Cupa de corn mai are cerneală de sânge invizibil, pană la cub virtual.
Aidoma oamenilor, ideile din munţii chinuiţi de silogisme devin mincinoase, oase de alchimii închise în percepte.
O lume mai chibzuită moare în asprimea simplificării, a nevăzului perpetuu, paralelă cu viaţa atomică.
Cuvintele bat verbe, propoziţiile devin vaduri şi vămi găzduitoare de griji trândăvite.
Maşinăriile îndrăznelii se bizuie pe marginea de departe a gândului.
Fiecare înţelepciune din lume este înfrîngere, pierdută ispită, irosită îndoială, nedreaptă şi falsă izbândă.
Cunoaşterea încâlcită, neaşteptată şi molcomă privelişte devine când dezolanta orgă a câmpiei caută “cântece despre seară”, spune rugăciuni plăpânde despre legile născute din dragostea oamenilor.
Legătura aceasta supremă este un semn al faptei, o confirmare a înfricoşătoarelor inserţii în tăieturile mulţumirii.
Poarta îndeletnicirii este în centrul sufletului, intrare pentru îndepărtări venite direct din lucruri.
De‑a dreptul purcede subpământul în jumătatea duşmănoasă a tăcerii.
Minerală ştiinţă se află în cunoaştere, stranie respiraţie a veacului domneşte în fiece idee.
Rădăcinile oarbe se constituie în popor, cu seminţie vegetală distinctă.
Moartea este doar un cuvânt, viaţa avânt, mai sfânt, de cânt strivit din când în când.
Lucrurile secolului devin
senin
preaplin
de avans în venin,
străin
semn de pelin.
Substanţa gândurilor se cuibăreşte în domnia larmei ce împresurează rănile din propoziţii.
Vindecător devine poetul,
vindecată lumea de iubirea fantastică,
pierdută în nefaste astre,
în sorţi nezădărnicite,
în rătăcite pleonasme,
desfăcută durere,
depinzând de firea aerului floral,
de mine, de tine…
 O integrare neîntreagă strânge ceva în jur, o uluitoare mulţumire este dată de iubirea sosită din franjuri de suflet.

(Din volumul Măsurarea imaginii, 201..)
   Copyright ©  Ioan V.  Gâf-Deac